De houtduif

De houtduif komt overal in Europa voor. In Nederland als zowel standvogel als zwerver. In de winter trekt deze duif in grote getale vanuit het koudere buitenland naar Nederland.

Bejagen/Beheren:
15 oktober t/m 31 januari; het gehele jaar te beheren.

Leefomgeving:
Kwam oorspronkelijk voor in bossen en bergwouden. Komt nu overal voor waar bomen en struiken zijn. Voor voedsel trekken ze ook naar vlakke terreinen.

Voortplanting:
Weersafhankelijk (van februari tot november) een duidelijke piek in mei-juni. In bomen en heggen maken ze een slordig nest van takjes en leggen 2 witte eieren. De jonge duiven worden gevoed met duivenmelk en bestaat uit een mengsel van zaden met brei uit klieren in de krop van ouder vogels.