Jachtproeven KNJV

Als je hebt besloten serieus jacht traing te gaan volgen, wil je uiteraard weten wat je vorderingen zijn en om te zien hoe goed je hond presteert ten opzichte van andere honden.

Het trainingsseizoen wordt afgesloten met een examen en vind plaats in juli tot  ongeveer half oktober en bestaat uit kunstmatige opdrachten, waarbij de bruikbaarheid van de jachthond voor het werk ná het schot wordt getest en beoordeeld.

Bij deze jachthondenproeven gebruikt men dood, het zogenaamde koud wild. Een eend en konijn.

Ze worden georganiseerd door de KNJV en enkele rasverenigingen, volgens het Reglement Jachthondenproeven. Ook de FRC ( flatcoated Retriever Club ) organiseerd deze proeven.

De proeven zijn zeer populair en jaarlijks doen bijna 4.000 baas-hondcombinaties mee, op ruim 60 verschillende locaties in Nederland.

Diploma's

Bij het met een voldoende afleggen van het examen worden er diploma's uitgereikt.


Het eerste diploma dat een hond kan halen, is het C-diploma.

Dit bestaat uit basis gehoorzaamheids (appèl) oefeningen en eenvoudig apporteerwerk.

Voor het B-diploma moet de hond niet alleen voldoendes halen voor de C-onderdelen, maar ook drie verschillende apporten met een hogere moeilijkheidsgraad binnen brengen.

Het A-diploma wordt uitgereikt aan combinaties die alle voorgaande oefeningen voldoende afgerond hebben, en daarnaast door middel van dirigeren (de hond wordt hierbij op afstand gestuurd) en via een sleepspoor (een kunstmatig getrokken spoor van 150 tot 300 meter lengte) het wild binnen brengen.

Wil je daarna verder en de moeilijkheids graad verhogen, ook dan zijn er mogelijkheden.

 

Honden die een B- of A-diploma hebben behaald, kunnen meedoen aan de Meervoudige Apporteer Proeven (MAP).

Een MAP bestaat uit een aantal meer op de jachtpraktijk gerichte, meervoudige apporteerproeven die telkens verschillen.

Bij deze wedstrijden worden de prestaties van de deelnemende honden bij het werk na het schot beoordeeld.  

Nimrod

Iedere jachthonden bezitter die jacht training beoefent, droomt van het ultiem haalbare, een uitnodiging voor de NIMROD


Aan het eind van het proevenseizoen vind de NIMROD proef plaats

De selectie voor deze wedstrijd vindt plaats op basis van de resultaten op de KNJV-proeven en de MAP's in het afgelopen seizoen. Van ieder ras wordt de hoogstgeplaatste hond met een A-diploma uitgenodigd.

De NIMROD is gericht op elementaire zaken zoals appèl en apporteerwerk en alleen de beste honden en hun baas komen in aanmerking voor deze afsluitende proef.