Patella luxatie

Wat is Patella luxatie?

Het is de latijnse benaming voor, verschoven knieschijf.
Patella is knie en luxatie betekent, verschoven.

Er zijn verschillende vormen van luxaties.

  • De luxatie naar mediaal, dwz naar de binnenzijde van de knie, dit is de meest voorkomende vorm van luxatie en is vaker te zien bij honden van de kleine rassen.
  • De luxatie naar lateraal, dwz naar de buitenzijde van de knie en is de meest voorkomende vorm, na een trauma.

Dit zien we voornamelijk bij de grote rassen, vaak in combinatie met een draaiing van het dijbeen.

Er zijn twee soorten te onderscheiden,

Een aangeboren patella luxatie,

Het kniegewricht is het scharnier tussen de femur (dijbeen) en de tibia (onderbeen). Aan de voorzijde van de femur loopt een sleuf waar de knieschijf overheen glijdt. Aan boven zit de knieschijf vast met de pees van de Quadricepsspier en aan de onderzijde zit de kniepees die op haar beurt weer vastzit aan een beenkam van het onderbeen.

Bij sommige honden is de sleuf in de femur niet diep genoeg waardoor de patella uit die sleuf kan glijden.


Een traumatische patella-luxatie,

Anderzijds kan het gewrichtskapsel door een of ander trauma (bv. auto ongeval, verkeerd neerkomen) scheuren waardoor de patella nog onvoldoende in de sleuf wordt getrokken en dus ook kan luxeren.

Voorkomen


De patellaluxatie naar mediaal is vooral een probleem bij de kleinere hondenrassen .
De aandoening is erfelijk. Het is daarom raadzaam niet te fokken met dieren met een duidelijke luxatie. De precieze wijze van overerving is niet bekend.

Bij grotere rassen hebben we meestal te doen met de traumatische patellaluxatie maar bij de flatcoated retriever is een erfelijke luxatie gekend.


Diagnose


De diagnose van een patellaluxatie is niet moeilijk te maken. Iemand met een beetje ervaring kan de patella gemakkelijk vastnemen en verplaatsen.
Als de knieschijf er slechts af en toe uitschiet, loopt de hond af en toe een paar passen met één poot opgetrokken. De knieschijf is alleen op dat moment van zijn plaats geschoven. Na een paar stappen schiet hij weer terug en de hond loopt normaal verder. (intermitterende patella luxatie)Als de knieschijf continu uit de sleuf glijdt heeft de hond problemen met overeind komen en lopen. Ze gaan met hun achterpoten met O-beentjes (een soort kikkerpas) lopen.De ergste vorm is wanneer de knieschijf niet meer op zijn plaats kan terug gelegd worden.


Behandeling


Bij het onderzoek voor de behandeling moet niet alleen naar de ligging van de patella gekeken worden maar ook naar de stand van de femur. Verder zijn de kromming van de beenkam op het onderbeen en de diepte van de sleuf in het dijbeen van belang.
Dieren, waarbij de knieschijf maar af en toe luxeert hoeven niet geopereerd te worden.Dieren waarvan de knieschijf constant verplaatst moet er zeker worden ingegrepen en de enige manier is operatief. Er zijn verschillende soorten ingrepen die kunnen worden uitgevoerd.

Dieren waarbij we de knieschijf niet meer op zijn plaats kunnen leggen moeten, helaas, een arthrodese ondergaan waarbij we het hele kniegewricht vast zetten waardoor de pijn weg is maar ook de bewegelijkheid van het kniegewricht.